0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Architects: Espaço Objecto, Arquitetura & Design, Lda

Main Architect: António Figueiredo

Location: Costa Nova- Gafanha da Encarnação – Ílhavo

Area: 428 m²

Year of conclusion: 2021

Photographer: Ivo Tavares Studio

Description sent by the architects.The architectural quality of the property, located in the heart of Costa Nova, determined the reason and the willingness of its owner to proceed with the rehabilitation works with a view to its adaptation and its expansion into a single-family house.

© Ivo Tavares Studio

Although it is not a construction associated with the typical wooden “barns” of Costa Nova, the building is integrated by its uniqueness in the urban front of Avenida José Estevão, next to the marginal of the estuary. The design and chromatic effect of the tile that covers its façade, as well as the cutout work in the wood that
trims the top of the roof’s blade, constitute the decorative elements that stand out on the façade and were safeguarded in the restoration works.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

The T4 typology single-family house implied an occupation along the plot of land, reconciling the existing building with an expansion area up to Avenida da Bela Vista, through circulation spaces and the open spaces projected in the central area of the plot as namely, the patio, the vertical garden, the swimming pool and the wall that delimits it to the south, which includes a ceramic panel with a great chromatic and plastic effect by the sculptor António Nobre.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

Since this is a lot adjoining two public streets and, given the implantation of the two main bodies of housing, the pre-existence and the new volume, it was necessary to introduce routes to relate and bring them together, as they are complementary from the point of view functional in the internal organization of the fire. This type of occupation is characteristic in this urban area of Costa Nova, where the interior filling of the lots is carried out through small buildings used as an extension of housing spaces, often used for rent during the bathing season.

© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio

From the new volume that confronts Av. da Bela Vista, it was decided to opt for a formal approach to the building bordering the North, in terms of its volumetry, in an allusion to the band typology of the “barns” of Costa Nova with regard to the image of the gable roof and the materialization of its facades where wood cladding was used.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %